top of page

"Leerlingen worden hier voorbereid op de toekomst."

Inspiratie

Voor onze school hebben we natuurlijk inspiratie opgedaan. Door veel met elkaar te brainstormen zijn er leuke ideeën ontstaan voor ons schoolgebouw. Om te kijken of deze ideeën realiseerbaar zijn, zijn we gaan kijken naar artikelen op het internet voor onze inspiratie.

Onze ideeën voor de ideale school zijn:

·         Groene school met zonnepanelen, opvangen van regenwater

·         Kinderen laten leren op eigen niveau

·         Bewegingsmaterialen in de gangen

Niet voor alle ideeën zijn er artikelen op het internet te vinden. Daarbij zijn onze eigen ideeën voor een ideale school ook van belang. We zullen elk idee een stukje uitwerken en vertellen waarom we hiervoor hebben gekozen.

​

Groene school

In de wereld waar we nu in leven is energie besparen van groot belang. Daarom vinden wij het belangrijk dat de kinderen op onze school hier een goed beeld van krijgen, door hier zelf al mee aan het werkt te zijn op deze leeftijd. In de handreiking Duurzaamheid in de brede school (2011) staat o.a. dat bij duurzaam ontwerpen van schoolgebouwen de focus moet liggen op energie, water en luchtkwaliteit. Daarom hebben wij ervoor gekozen om het regenwater dat valt op te vangen en her te gebruiken voor bijvoorbeeld onze school moestuinen. Ook wordt er in de handreiking vertelt over hoe belangrijk het is dat er rondom en op de school groen te vinden is. Dat is ook de reden dat we hebben gekozen voor een groene omgeving en een groen dak. Een groen dak stimuleert een beter (leef)klimaat en is heet een isolerende werking waardoor het weer een stuk duurzamer is. Daarnaast kunnen er met dit groen weer veel verschillende leerzame activiteiten plaatsvinden.

​

Kinderen laten leren op eigen niveau

In een artikel op egoscoop.nl (2009) staat vermeld dat kinderen op hun eigen niveau moeten kunnen werken. Dat is ook wat de kinderen zelf graag willen. Maar daarbij wordt wel vermeldt dat het eigen niveau niet individueel onderwijs betekent. Elk kind heeft instructies nodig, dit moet echter zo effectief gegeven kunnen worden. Effectief betekent in dit opzicht: ‘doelmatig’ en een instructie is ‘een aanwijzing van wat gedaan en hoe gehandeld moet/kan worden’. Kinderen willen graag vooruit met hun werk en niet onnodig hoeven wachten op instructies. Daarvoor is het 4-sporenbeleid bedacht waarin je kinderen begeleidt naar hun vermogen en dat je recht doet aan hun ontwikkelingskansen. De uitdaging van dit beleid is, om de leerlingen op een hoger spoor te krijgen. Het hoogste en eerste spoor zijn de leerlingen die autonoom kunnen werken. Deze leerlingen hebben weinig of nauwelijks instructie nodig. De leerkracht volgt de leerling uiteraard wel en reflecteert geregeld met het kind. Het tweede spoor zijn de kinderen die zelfstandig aan de slag kunnen nadat ze de werkwijzen en strategieën hebben uitgewisseld. Deze leerlingen zijn gebaat bij regelmatige instructie maar pikken de leerstof wel snel op. Bij het derde spoor zijn de leerlingen die duidelijk gestructureerde lijn, afgestemd op hun eigen mogelijkheden nodig hebben. De leraar gaat bij deze leerlingen voornamelijk opzoek naar kansen voor betrokkenheid. Het vierde spoor is voor de leerlingen die een speciale aanpak nodig hebben. Vaak is er sprake van ontwikkelings- of leerproblemen. Leerkrachten die zich op dit betrokkenheid en instructies daar kritisch op beschouwen, zullen merken dat de effectiviteit snel kan toenemen.

Daarom vinden wij het in onze school belangrijk dat de leerlingen zich fijn voelen bij de manier waarop ze leren. Op hun eigen niveau, maar wel in hun eigen klas. De vertrouwde omgeving. Dat is ook waarom wij voor deze opzet gekozen hebben.

 

Bewegingsmaterialen in de gangen.

Kinderen van deze tijd bewegen te weinig. De telefoons zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Dit is niet erg, maar dit weerhoudt kinderen er wel van om te gaan bewegen. Daarom hebben wij in onze school bewegingsruimtes gemaakt waar de leerlingen even lekker kunnen bewegen. Niet is goed voor de leerontwikkeling van de kinderen. Door te sporten en te bewegen komt er meer bloed in de hersenen waardoor je beter kunt leren. Wij hopen hiermee dat leerlingen buiten school ook meer gaan bewegen. In een artikel over bewegen in de klas levert betere studieresultaten (2015) op staat een onderzoek. Uit dit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen is gebleken dat kinderen zich beter kunnen concentreren na een bewegingsles of bewegingstijd. Daarom zijn de bewegingsruimtes in onze school gemaakt.

 

Verwijzingen

egoscoop. (2009). Effectieve instructie.

Keultjes, H. (2015, November 02). Bewegen levert beter studieresultaten op. Opgehaald van Leren.saxion.nl: https://leren.saxion.nl/bbcswebdav/pid-2166723-dt-content-rid-51067922_4/institution/APO/PABO/EVT/1OPL/VT12BEW/AD%20-%20Bewegen%20in%20de%20klas%283%29.pdf

Programmabureau NME. (2011). Duurzaamheid in de brede school. Utrecht: Oberon.

bottom of page